Acest blog va poate ajuta cu rezultate live, actualizate non-stop din toate campionatele sportive ale lumii. De asemenea, aveti si programul meciurilor din intreaga lume, din hochei, baschet, fotbal, tenis, baseball si rugby.
 
Serivicul de livescore este gratuit si poate fi accesat de oriunde fara costuri ascunse fiind neconditionat! Nu necesita refresh deoarece se actualizaeaza automat la fiecare 20 de secunde iar dvs sunteti anuntat in ce meciuri live s-a marcat recent printr-un avertizor sonor implementat in scriptul de livescore!
 
Astfel, veti fi la curent cu toate rezultatele live si cu tot ce se intampla in toate sporturile practicate acum in intreaga lume. Pentru a accesa sectiunile de rezultate live va rugam sa dati un click pe bannerul de mai jos sau pe unul dintre urmatoarele linkuri, corespunzatoate cu sportul pe care doriti sa il evidentiati: Fotbal , Baschet , Tenis , Hochei , Rugby , Handbal , NFL .
 

Tipseri.com este unul dintre cele mai complete siteuri de pariuri din Romania la ora actuala. Va punem la dispozitie strategii si sisteme profesioniste pentru ca dvs sa aveti un profit cat mai mare.

 
Din experienta conturata in decursul a 2 ani de activitate in lumea pariurilor am reusit sa adunam informatii utile pentru toti pariorii, indiferent de nivelul lor de profesionalism sau de timpul petrecut la casele de pariuri online. Avem atat sfaturi pentru incepatori cat si strategii pentru pariorii avansati. 

Zilnic tipsterii nostri profesionisti va pun la dispozitie biletul zilei, o sursa sigura de castig. Pentru pariorii care vor sa fie la curent cu scorurile din fotbal, tenis sau baschet. Astfel, va oferim rezultate live fotbal, rezultate live tenis, rezultate live baschet, rezultate live rugby, , etc.

Prin simplul fapt ca ne vizitati siteul beneficiati de bonusuri uriase. Casele de pariuri va ofera bonusuri de 100% din sumele depuse numai pentru faptul ca le alegeti ca destinatii de pariuri online.

Va punem la dispozitie cote, clasamente, descrierea handicapului asiatic un ghid special pentru incepatori. sunt descrise elaborat, cu informatii reale si updatate saptamanal. Pariurile sunt o sursa de castig daca sunt tratate cu atentie si seriozitate.

Pentru asta incercam sa va ajutam sa treceti peste emotiile cauzate de un castig sau de o pierdere si sa pariati constant cu aceasi precizie castigatoare.

Forumul site-ului nostru va pune in contact cu comuniattea de pariori romani, despre care trebuie sa stiti ca in plan international conteaza destul de mult Va dorim mult succes in plasarea pariurilor! Puteti vizita site-ul aici!

Tags: rezultate live, cote luni, cote marti, cote miercuri, cote joi, cote vineri, cote sambata, cote duminica, predictii fotbal, predictii , livescore , football livescore , tennis livescore , rezultate in direct , biletul zilei , Pariul Live, Pariul Sigur, Bonusuri, download muzica, download filme, download mp3, muzica, Predictii Fotbal, Predictii, Referate Scolare, Muzica, Pariuri Sportive, Pariuri Online, Case de Pariuri, Pariuri, Biletul Zilei , Predictii Sportive, Biletul Zilei, Clasamente, Pariuri Sportive, Clasamente Fotbal Rezultate Live Fotbal , rezultate live tenis , rezultate live hochei , rezultate live baschet , rezultate live handbal , rezultate live nfl , rezultate live rugby . Biletul zilei , sistemul martingale , planul miza , sfaturile noastre , criteriul kelly .

joi, 13 august 2009

Airbus-ul Air France de pe ruta Rio-Paris 'zbura cu viteza gresita' (Media)

O sursa din aviatia militara franceza citata de cotidianul Le Monde a afirmat ca aparatul de tip Airbus 330 care s-a prabusit in Oceanul Atlantic in noaptea de duminica spre luni nu zbura cu viteza corecta, in conditii de turbulenta puternice.

Ziarul parizian nu precizeaza daca viteza avionului in momentul prabusirii era mai mare, sau mai mica decat limitele recomandate de compania constructoare. Potrivit sursei mentionate, viteza avionului putea fi hotaratoare pentru soarta acestuia.

Potrivit Le Monde, compania
Airbus urmeaza sa dea publicitatii, joi, o recomandare
catre pilotii care zboara pe avioane de tipul Airbus 330, sa mentina puterea motoarelor si o pozitie corecta a avionului, pentru a putea pastra echilibrul aparatului de zbor. Potrivit altui cotidian parizian, Le Figaro, conducerea Airbus a refuzat sa comenteze stirea din Le Monde.

Spania: Vaccinarea contra gripei A va începe în octombrie

Guvernul spaniol va cumpăra dozele de vaccin, pe care le va distribui fiecărei comunități autonome, în funcție de numărul cazurilor înregistrate.

Ieri, Consiliul Interteritorial de Sănătate, reunit la Merida, Andalucia, sub prezidiul ministrului Sănătății, Trinidad Jimenez, a decis că în luna octombrie a acestui an va începe vaccinarea împotriva virusului gripei A(H1N1).

S-a hotărât că statul va face o comandă centralizată de doze de vaccin. Ulterior, dozele vor fi distribuite fiecărei comunități autonome, în funcție de numărul cazurilor înregistrate.

A innebunit Ursul de la Rasarit: Ministerul rus al Apararii acuza Polonia de declansarea celui de-al Doilea Razboi Mondial

Ministerul rus al Apararii a raspuns rapid la apelul presedintelui Dmitri Medvedev de a combate falsificarea istoriei in dauna intereselor Rusiei, acuzand Polonia de declansarea celui de-Al Doilea Razboi Mondial, intr-un articol intitulat "Fictiunile si falsificarile istoriei in aprecierea rolului URSS in ajunul si la inceputul celui de-Al Doilea Razboi Mondial", postat zilele trecute pe site-ul sau oficial, la rubrica "Istoria impotriva minciunii si falsificarii", comenteaza in editia sa de joi cotidianul Vremea Novostei, informeaza Agerpres.


Autorul materialului este specialistul in stiinte istorice Serghei Kovaliov, colonel, seful Sectiei de cercetare a istoriei militare din regiunea de nord-vest a Rusiei, din cadrul Institutului pentru istorie militara de pe langa Ministerul rus al Apararii.
"Toti cei care au studiat fara partinire istoria celui de-al doilea razboi mondial stiu ca acesta a inceput din cauza refuzului Poloniei de a satisface pretentiile Germaniei. Insa ceea ce se stie mai putin este tocmai ceea ce dorea sa obtina concret Adolf Hitler din partea Varsoviei. Ar fi de mentionat ca revendicarile germane erau moderate: includerea Freie Stadt Danzig (in prezent Gdansk) in componenta celui de-al treilea Reich, permisiunea pentru constructia unei sosele si a unei cai ferate extrateritoriale care sa lege Prusia Orientala de Germania. Cu greu poti califica aceste doua revendicari drept neintemeiate", scrie colonelul rus in articolul care risca sa inflameze relatiile si asa tensionate dintre Moscova si Varsovia.

Polonia "aspira la statutul de mare Putere"

In continuare, istoricul militar incearca sa-si argumenteze teoria referitoare la inceputul celui de-al Doilea Razboi Mondial. "Majoritatea locuitorilor Danzigului, care fusese rupt de la Germania conform Tratatului de pace la Versailles (1919), era de nationalitate germana si isi dorea sincer reunificarea cu patria istorica. Absolut fireasca era in acest context solicitarea Germaniei (naziste) privind constructia soselei si caii ferate, mai ales ca nu atenta la asa-numitul 'coridor polonez', ce diviza teritoriul german", sustine colonelul rus, evocand pe aceeasi linie a argumentatiei si faptul ca Germania nu a recunoscut niciodata de buna
voie efectele produse
de Tratatul de la Versailles la granita sa estica.
"De aceea, atunci cand la 24 octombrie 1939 Germania i-a propus Poloniei reglementarea problemei legate de statutul Danzigului si a 'coridorului polonez', nimic nu parea sa prevesteasca razboiul ce avea sa vina. Aspirand la statutul de mare Putere, Polonia nu voia sub nici o forma sa devina partenerul mai mic al Germaniei si a raspuns la aceasta solicitare cu refuz, ca de altfel, si la restul cererilor germane", scrie candidatul in stiinte istorice.

Stalin, "fortat" sa recurga la pactul Ribbentrop-Molotov

El expune in continuare versiunea deja traditionala ca lui Stalin nu ii mai ramasese nimic de facut decat sa incheie cu Hitler un pact de neagresiune (Ribbentrop-Molotov), pentru a amana fie si pentru o perioada scurta de timp razboiul cu Germania si de "a ocupa din timp noi pozitii de aparare la vest de vechea granita sovietica".
In opinia Vremea Novostei, articolul mentionat ar trebui sa trezeasca interesul Departamentul german pentru apararea constitutiei, pentru ca tocmai aceasta institutie se preocupa de tentativele de a interpreta in acest mod istoria celei de-a doua conflagratii mondiale. Din punctul de vedere al actualelor autoritati ale Germaniei Federale, teza expusa de colonelul Koroliov aduce foarte mult cu justificarea regimului nazist aflat la acea vreme la conducerea Germaniei si care a fost condamnat ca un regim criminal, noteaza cotidianul rus, care se asteapta ca noua comisie infiintata de presedintele Dmitri Medvedev pentru combaterea falsificarii istoriei sa ia atitudine si ea fata de articolul postat pe site-ul Ministerului rus al Apararii.


De la dictator sangeros, la "manager eficient"

Lansand la o parte faptul ca, oricum, in spiritul sovietic, victima este intotdeuna vinovata pentru ca s-a intamplat sa se gasesca prin propria neglijenta si chiar ostilitate in preajma unui criminal "binevoitor" si de fapt "nevinovat", pactul incheiat intre cei doi criminali (Stalin si Hilter) a fost mai mult decat o ocupare din timp de noi pozitii de aparare la vest de vechea granita sovietica. A fost o impartire a Europei de Est clara ca lumina zilei. Asta ca sa nu mai vorbim ca "ocuparea din timp de noi pozitii la vest de vechea granita sovietica" a insemnat de fapt ocuparea prin forta a unei parti semnificative a Poloniei. Stat atacat de Germania nazista si injunghiat pe la spate de "binevoitorul" Stalin. Desigur, pana la moartea sa, Stalin nu a mai inapoiat nimic din ceea ce capturase dupa semnarea pactului Ribbentrop-Molotov, adica "numai" cateva popoare si niste bucati semnificative din mai multe tari est-europene.
In articolul sau, colonelul istoric se refera nu doar la Polonia, ci si la Holodomorul din Ucraina, marea foamete din 1932-1933, a carei recunoastere ca genocid, asa cum incearca sa obtina la nivelul international actualele autoritati de la Kiev, irita Moscova.
"A suferit nu doar Ucraina, de foame a murit atunci jumatate din populatia Povoljiei, de aceea initiativa de a institui o zi nationala de comemorare nu reprezinta decat un act desantat de rusofobie", citeaza din articolul acestuia Vremea Novostei, care considera ca aceste idei converg cu actuala conceptie de predare a istoriei in scolile din Federatia Rusa, conform careia Iosif Stalin a fost nu un dictator sangeros, ci un "manager eficient".
Judecand dupa textul de pe site-ul Ministerului rus al Apararii, nu este departe ziua cand si Hitler va fi catalogat si el drept un "manager eficient", isi exprima temerea ziarul moscovit, calificand ca nociva teoria lui Kovaliov, potrivit caruia statele mici din Europa de Rasarit sunt vinovate de esecul eforturilor destinate crearii unei contraponderi colective impotriva agresiunii fasciste.
De fapt, Rusia incearca sa construiasca propriul "soft power" pe baza urii fata de Occident si pe mistificare, iar lupta impotriva falsificarii istoriei in dauna intereselor Rusiei este chiar in dauna Rusiei, concluzioneaza publicatia mentionata.

Studiu: Conservatorii din PPE ar urma sa castige europarlamentarele

Conservatorii din Partidul Popular European (PPE) ar urma sa castige alegerile europene duminica, in fata socialistilor, potrivit unui studiu publicat joi, care arata o orientare a intentiilor de vot catre acest grup in ultimele doua luni, relateaza AFP, citata de Mediafax.
Potrivit simularilor efectuate de cercetatori din cadrul London School of Economics and Political Science si din cadrul Trinity College din Dublin, care au pornit de la rezultatele precedente si de la rezultatele sondajelor nationale, PPE ar obtine 262 de mandate, fata de 288 cate are in prezent, in viitorul Parlament, care va fi alcatuit din 736 de deputati, si nu din 785, precum cel actual.
Aceasta ar reprezenta o "usoara scadere" a procentajului in comparatie cu cel detinut in actualul Parlament, de 35 la suta, fata de 37 de procente cate detine in prezent, dar in acelasi timp ar reprezenta o crestere in raport cu estimarile acestor cercetatori publicate la inceputul lui aprilie, cand PPE era creditat cu 246 de mandate.
Socialistii, cel de-al doilea grup ca importanta din Parlament, care au 217 deputati in prezent, ar fi pierdut, in schimb, teren. Ei ar trebui sa obtina 194 de mandate, fata de 209 cate se estima ca ar obtine in aprilie, reprezentand 26 la suta din numarul total de mandate, fata de 27 la suta cate detin in prezent.
Grupul liberal (ALDE) ar urma sa ramana cea de-a treia forta ca importanta din Hemiciclu, cu 85 de mandate, fata de 100 cate are in prezent.
Noul grup pe care vor sa il creeze conservatorii britanici si cehii, care ies din PPE, si aliatii lor ar putea deveni cea de-a patra formatiune, cu 53 de mandate, fata de 58 cat se estima ca ar obtine in aprilie.
Acest ultim studiu dinaintea votului, apartinand predict09.eu, estimeaza, de asemenea, alegerea unui numar de 50 de deputati antieuropeni sau de extrema dreapta, dar si o "mai mare fragmentare" a Hemiciclului, mai multe "partide mici" urmand sa acceada in Legislativul european.
In pofida infrangerii anuntate a socialistilor, un element le-ar putea "reface moralul", potrivit cercetatorilor.
Site-ul predict09.eu, care publica in fiecare saptamana estimarile sale actualizate pentru viitorul Parlament, a cerut utilizatorilor de Internet sa voteze candidatul lor favorit pentru presedintia Comisiei Europene.
Cei 4.678 de participanti la acest "sondaj" nereprezentativ l-au plasat pe liderul socialistilor europeni, Poul Nyrup Rasmussen, pe primul loc, cu 50 la suta din voturi.
Monica Frassoni si Daniel Cohn-Bendit, care formeaza un tandem ecologist, au fost votati de 22 la suta dintre participanti, liberalul belgian Guy Verofstadt de 9 procente, urmat de actualul presedinte al Comisiei, Jose Manuel Barroso, votat de opt procente, dar care aproape sigur va fi reconfirmat in functie.

Merkel a multumit polonezilor pentru ca au deschis calea pentru reunificarea Germaniei

Cancelarul german Angela Merkel a multumit joi polonezilor pentru ca au deschis calea pentru reunificarea Germaniei si a cerut sa nu fie uitati cei care inca nu au obtinut libertatea, in China sau Myanmar, relateaza AFP, preluata de NewsIn.
"4 iunie 1989 este o zi importanta pentru Polonia, dar si pentru Germania", a declarat Merkel la Cracovia, in sudul Poloniei. Cancelarul Germaniei este originara din fosta Germanie comunista.
"Noi, germanii, avem o mare datorie fata de prietenii nostri din Polonia, dar si din Ungaria si Cehoslovacia de atunci. Voi toti ati ajutat la reunificarea Germaniei. Ne-ati facut darul pretios al reunificarii Germaniei", a declarat Merkel. "Portile au fost deschise de multi oameni curajosi. Voi, polonezii, ati jucat un rol foarte important. Va vom fi intotdeauna recunoscatori", a promis ea.
Cancelarul se afla la Cracovia alaturi de mai multi lideri si personalitati din fostul bloc comunist, reuniti la Castelul Wawel, pentru a sarbatori 20 de ani de la primele alegeri din Polonia la care a luat parte opozitia.
"Dar 4 iunie 1989 este si o zi care a marcat teribilele sacrificii din Piata
Tiananmen", a declarat Merkel. "Avem obligatia de a duce aceasta fericire a libertatii si democratiei in lume", a mai subliniat ea. "Aceasta inseamna sa sustinem curajul multor persoane si ma gandesc acum la Aung San Suu Kyi", a mai declarat cancelarul, referindu-se la opozanta birmana judecata si inchisa pentru incalcarea conditiilor arestului la domiciliu.
Merkel a reamintit rolul decisiv al Papei Ioan Paul al II-lea in inlaturarea comunismului in Polonia si in fostul bloc din Est.
In toata Polonia, au loc numeroase manifestari, expozitii si concerte pentru a celebra victoria Solidaritatii la alegerile din 4 iunie 1989, care a fost inceputul sfarsitului pentru comunism in Europa de Est. Ample ceremonii au loc si la Gdansk (in nordul Poloniei), locul unde s-a nascut Solidaritatea, in prezenta presedintelui Lech Kaczynski.

Un pilot a văzut o "strălucire intensă", în apropiere de locul prăbuşirii avionului Airbus

Un comandant de bord al companiei spaniole Air Comet, care zbura între Lima şi Madrid, nu departe de zona prăbuşirii zborului Rio-Paris al Air France, a declarat că a văzut o "strălucire intensă a unei lumini albe", potrivit ediţiei de joi a cotidianului El Mundo, citată de AFP.

Un purtător de cuvânt al companiei
aeriene spaniole confirmă oferirea unui raport de către comandantul cursei 974 Air Comet. Comandantul zborului 974 al Air Comet a realizat un raport despre ce a văzut în noaptea de duminică spre luni, într-o zonă apropiată de accident, scrie cotidianul spaniol.

Polonia cere explicatii, dupa ce Rusia a acuzat-o ca e responsabila pentru Al Doilea Razboi Mondial

Polonia a cerut joi o explicatie Rusiei, dupa articolul de pe site-ul Ministerului Apararii de la Moscova, in care Polonia este considerata partial responsabila pentru izbucnirea celui de-al Doilea Razboi Mondial, inca un obstacol in calea imbunatatirii relatiilor ruso-poloneze, relateaza Reuters, preluata de NewsIn.
Relatiile dintre Moscova si Varsovia au devenit tensionate dupa ce Polonia s-a retras din aria de influenta a Rusiei la sfarsitul Razboiului Rece, desi luna trecuta ambele state si-au exprimat dorinta de a imbunatati contactele.
Articolul de 18 pagini redactat de un colonel rus acuza Polonia ca a provocat cel de-al Doilea Razboi Mondial prin refuzul sau de a nu raspunde cererilor lui Adolf Hitler. "Cererile Germaniei erau destul de modeste - de a include orasul liber Danzig (Gdansk) in cel de-al Treilea Reich si de a permite construirea unui drum si a unei cai ferate care sa lege orasul Königsberg (Prusia orientala) de restul Germaniei. (...) Este greu sa spui ca aceste doua cereri erau lipsite de fundament", scria colonelul Serghei Kovalev, directorul serviciului de cercetare stiintifica pentru istoria militara din nord-vestul Rusiei in cadrul Ministerului Apararii.
Ministerul Apararii a refuzat sa comenteze articolul publicat pe site-ul ministerului.
Purtatorul de cuvant al Ministerului polonez de Externe, Piotr Paszkowski, a declarat ca in Rusia apar uneori interpretari neobisnuite ale istoriei. "De aceasta data insa, a aparut pe site-ul oficial al Ministerului rus al Apararii si ii vom cere explicatii in acest sens ambasadorului rus in Polonia", a declarat purtatorul de cuvant. "Intelegem ca astfel de puncte de vedere nu reprezinta opinia generala in Rusia", a adaugat Paszkowski.

Ucraina va plati duminica gazele livrate in luna mai cu credite de la bancile rusesti

Guvernul Timosenko se afla in runde intense de negocieri cu bancile din Rusia in incercarea de a obtine credite
pentru plata facturilor emise de gigantul Gazprom, scrie AFP. Potrivit agentiei de presa, care citeaza Presedintia de la Kiev, platile pentru luna mai ar urma sa fie facute duminica. Guvernul bulgar a fost informat prin intermediul Ambasadei Rusiei la Sofia cu privire la iminenta unei noi crize a gazului daca Ucaina nu isi plateste facturile, scrie, joi, agentia bulgara de stat BTA, citata de NewsIn.
Potrivit notei, in cazul in care Ucraina refuza sa plateasca facturile pentru gazul ce trebuie pompat in depozitele subterane, Rusia va sista livrarile de gaz catre Europa.
Miercuri, Putin a avertizat ca livrarile de gaz rusesc spre Europa pe teritoriul Ucrainei ar putea inceta in iunie sau iulie. "Gazprom va furniza doar gazul platit. Fara gazul pompat in depozite, Ucraina pur si simplu nu va supravietui si va fi fortata sa foloseasca gazul rezervat pentru tranzit", a precizat oficialul rus, adaugand ca "asta ar putea conduce la oprirea tranzitului de gaze
catre Europa la finele lunii iunie sau inceputul lui iulie".
Ministrul bulgar al Economiei si Energiei
, Petar Dimitrov, a declarat ca "nu sunt motive de panica" in condititiile in care singurul depozit de gaz al tarii, cel de la Ciren, poate acoperi consumul zilnic de patru milioane de metri cubi, dar nu a precizat pentru cat timp.
Sofia are si acorduri pentru importul de gaz din Turcia si Grecia, daca va fi nevoie. Bulgaria vrea sa isi reduca dependenta de gazul rusesc si a cerut ajutorul UE pentru a-si lega reteaua de cele ale tarilor invecinate, pentru a construi un terminal de gaz natural lichefiat si de a-si extinde depozitul
existent deja.
La finele lunii aprilie, Vladimir Putin declara, in urma conferintei pe teme energetice de la Sofia ca, in doua saptamani, contractul privind proiectul rusesc South Stream va fi gata, iar, in urma negocierilor intre Kremlin si Sofia, firmele
de stat Gazprom si partenerul bulgar au stabilit deja detaliile cooperarii. Doua saptamani mai tarziu, in urma unor intrevederi avute la Soci, intre reprezentantii gigantului si premierul rus Vladimir Putin, pe de o parte, si autoritatile din Serbia, Bulgaria, Grecia si Italia, de cealalta parte, ce au avut drept scop semnarea unor acorduri intre partenerii proiectului South Stream in urma carora Serbia, Bulgaria si Grecia vor trebui sa creeze intreprinderi de tip joint-venture, ce vor gira constructia gazoductului pe teritoriile tarilor respective.

Miluţ vede megaconspiraţie anti-PNŢ

Partidele mari şi institutele de sondare a opiniei publice conspiră împotriva PNŢCD, crede liderul acestui partid, Marian Miluţ! Într-o conferinţă de presă ţinută miercuri, acesta a contrazis toate sondajele de opinie care arătau că ţărăniştii au sub 1 la sută intenţii de vot şi nu au nicio şansă de a intra în Parlamentul European. „E o făcătură ordinară că avem atât de puţin. Partidele din România nu doresc să se spargă cercul şi PNŢCD să intre în PE“, a spus Miluţ.
El a prezentat un sondaj realizat de partidul său şi care dădea cifre destul de greu de crezut, cum ar fi prezenţă la vot de 75% (faţă de circa 25% în restul sondajelor) sau un procent de 5,70% intenţii de vot pentru ţărănişti.

Nati Meir si Monica Columbeanu, refuzati la Jilava

Candidatul la presedintie Nati Meir si Monica Columbeanu au fost refuzati de conducerea Administratiei Nationale a Penitenciarelor in urma solicitarii acordului unei vizite in data de 16 iunie 2009 cu intentia de a dona mai multe televizoare. “Intr-un mod cu totul neasteptat” conform comunicatului oficial remis de cabinetul candidatului, ANP le-a refuzat accesul in penitenciar lui Nati Meir si Monicai Columbeanu, chiar daca s-a aratat interesata de donatia televizoarelor.
Clement Sava, seful biroului de presa, a declarat pentru “Gardianul” ca in urma acestui refuz s-a luat decizia organizarii unei conferinte pentru a cere justificare penitenciarului. “Nu am spus asta pana acum, dar vom face o conferinta, chiar in ziua in care ar fi trebuit sa se faca vizita, 16 iunie, in fata penitenciarului. Vom cere lamururi, nu doar simularea unui raspuns ca cel pe care l-am primit. Pana atunci, pregatim o documentare si un caz pe situatia data”. Referitor la interese din spatiul politic, acesta a declarat: “Daca vreun alt partid, sau o alta persoana cu un partid puternic in spate ar fi cerut acelasi lucru, nu cred ca aveau probleme. Trebuie insa sa avem in vedere ca cei din conducere sunt probabil dependenti de factorii politici”. Motivul invocat de Administratia Nationala a Penitenciarelor a fost acela ca o astfel de vizita nu se incadreaza în regulamentul de functionare al acestor institutii. In schimb, seful penitenciarelor, Ioan Bala, este de acord ca detinutii sa primeasca din partea lui Nati Meir 50 de televizoare pe care acesta era dispus sa le daruiasca odata cu vizita sa, si a Monicai, la Jilava. Pe blogul candidatului au aparut deja declaratii. “Monica m-a rugat sa o duc sa viziteze un astfel de centru pentru detinuti, iar eu i-am promis ca o voi ajuta in acest sens”, a declarat Nati Meir. “Mi-am dorit foarte mult sa fac aceasta vizita la Jilava alaturi de domnul Nati Meir si nu inteleg de ce suntem refuzati, mai ales ca doream sa ii si ajutam pe detinuti. Inainte de a fi candidati sau persoane publice, suntem cetateni ai acestei tari si avem aceleasi drepturi. Nu cred ca daca presedintele Romaniei sau vreun ministru ar fi dorit sa viziteze penitenciarul ar fi fost refuzati, chiar daca ar fi fost in campanie electorala”, a declarat Monica Columbeanu.

Autorităţile caută peste 30 de "contacţi" ai celor două noi persoane cu gripă porcină

Autorităţile au demarat ancheta epidemiologică pentru depistarea persoanelor care au intrat în contact cu cele două noi persoane infectate cu virusul noii gripe, numărul estimat al acestora fiind de cel puţin 30, a declarat consilierul ministrului Sănătăţii, Geza Molnar.

"Sunt aproximativ 30 de contacţi din România, plus
pasagerii din avion", a precizat Molnar.

Centrul Naţional de Referinţă pentru Gripă din cadrul Institutului Naţional Cantacuzino a anunţat Ministerul Sănătăţii, în cursul dimineţii de luni, că a confirmat prin teste de laborator încă două cazuri de îmbolnăvire cu virusul gripal A/H1N1.

Este vorba despre două femei, o tânără de 28 de ani care a sosit de la New York în data de 29 mai şi mama acesteia, în vârstă de 56 ani, care a contractat virusul de la fiică, prin transmitere secundară. Cele două paciente sunt internate la Institutul Naţional de Boli
Infecţioase “Matei Balş”, unde s-a început administrarea
terapiei cu antivirale. Starea generală a celor două femei este bună.

În cazul celor care au intrat în contact strâns cu primii trei români identificaţi cu noua gripă, autorităţile au dispus izolarea la domiciliu a persoanelor în cauză, acestea beneficiind de concediu medical.

În acest moment, bilanţul cazurilor diagnosticate cu virusulul H1N1 în România a ajuns la cinci.

În ultimele 24 de ore, la nivel european, au fost confirmate 32 de cazuri noi de gripă A/H1N1, totalul ajungând la 557. Cele 32 de cazuri noi au fost înregistrate astfel: primul caz în Cipru, 2 cazuri în Belgia, 15 în Marea Britanie, 5 in Germania, 6 în Franţa şi câte un caz în Finlanda, Suedia şi Irlanda.

UNJR pierde procesul cu Ministerul Muncii privind suspendarea elaborării legii unice de salarizare

Curtea de Apel Bucureşti a respins acţiunea UNJR, prin care cerea suspendarea procesului de elaborare a legii unice de salarizare, pe motiv că i s-a refuzat dreptul de a participa la discuţiile pe marginea acestei legi, însă decizia nu este definitivă.

Uniunea Nnaţională a Judecătorilor din România (UNJR) a deschis, la Curtea de Apel Bucureşti, în luna aprilie, un proces împotriva Ministerului Muncii, prin care solicita suspendarea procesului de elaborare a legii unice de salarizare, potrivit unui comunicat remis agenţiei NewsIn.

"De asemenea, solicitam reluarea discuţiilor de la punctul <>, respectiv de la principiile ce urmează să fie cuprinse în viitoarea lege, în cadrul Grupului de lucru constituit la sediul Ministerului Muncii, Familiei şi Solidarităţii Sociale cu respectarea garanţiilor şi drepturilor constituţionale privind asigurarea
prezenţei şi reprezentanţilor puterii judecătoreşti", se arată în comunicatul de presă al UNJR.

Uniunea Naţională a Judecătorilor din România mai susţine că Guvernul a încălcat şi încalcă în continuare principii esenţiale ale
statutului de drept, legate inclusiv de transparenţa decizională.

Potrivit comunicatului, UNJR consideră că prezenţa judecătorilor şi a procurorilor, inclusiv prin asociaţiile profesionale legal
constituite, este necesară, ţinând cont că viitorul proiect al legii de salarizare unice îi priveşte şi pe ei.

"Uniunea Naţională a Judecătorilor din România înţelege necesitatea adoptării legii unice de salarizare a bugetarilor, ţinând cont de grava criză financiară în care se află azi România, doar cu condiţia ca întreg spectrul bugetar, respectiv parlamentarii, membrii guvernului,

Preşedintele României, judecătorii, ca şi celelalte categorii bugetare să intre în sfera de reglementare salarială a acestui proiect de lege.

Prognoza meteo pe trei luni: Peste 35 de grade in iunie si nopti tropicale in iulie

Specialistii in meteorologie au anuntat temperaturi de peste 35 de grade in luna iunie, zile caniculare si nopti tropicale in luna iulie. August va fi mai calda decat in mod obisnuit, cu mai putine zile caniculare decat in luna iulie.

Iunie va fi mai calda decat in mod obisnuit. "Apreciem ca cele mai mari valori de temperatura vor depasi 35 de grade in sud tarii, dar vor fi si nopti mai racoroase, cu valori termice sub 10 grade, in nordul si centrul tarii", a declarat sefa Sectiei de Prognoze de Lunga Durata a Administratiei Nationale de Meteorologie, Liana Cazacioc. Ploile vor avea caracter de aversa, cu descarcari electrice, vijelie si grindina. In luna iunie se vor inregistra cele mai mari cantitati de precipitatii din cursul intregului an.

In luna iulie, regimul termic va fi de asemenea peste cel obisnuit. Se asteapta la mai multe zile caniculare decat in iunie, cu nopti tropicale, cand temperaturile vor depasi 20 de grade. "Se asteapta ca precipitatiile sa fie sub limitele normale, cu instabilitate atmosferica, descarcari electrice si grindina", a mai spus Liana Cazacioc.

Si luna august va fi mai calda decat in mod obisnuit. Se vor mai inregistra cateva zile caniculare, mai putine insa decat in luna iulie. Noptile se mai racoresc, iar cele mai coborate temperaturi vor fi de 5 grade in zonele depresionare. Precipitatiile vor fi in general normale, in cea mai mare parte a tarii, insa sud-estul va fi deficitar.

"O prognoza preliminara a toamnei ne indica valori termice normale in majoritatea regiunilor, exceptandu-le pe cele estice, unde va fi mai cald decat in mod obisnuit. In privinta precipitatiilor, in jumatatea nordica a tarii ne asteptam la cantitati de precipitatii mai mari decat cele normal", a precizat Liana Cazacioc.

O pacienta in moarte cerebrala va salva mai multe vieti

La Spitalul Judetean din Oradea, echipele de prelevare de organe recolteaza, luni dimineata, ficatul, cei doi rinichi, inima, corneea si tesuturi de la o pacienta aflata in moarte cerebrala.
Dr. Victor Zota, directorul Agentiei Nationale de Transplant, a declarat ca femeia in varsta de 42 de ani a avut un accident in Austria, de unde a fost adusa, in noaptea de duminica spre luni, la Oradea. Aici, pacienta a fost declarata in moarte cerebrala, rudele sale acceptand prelevarea de organe. Inima
femeii va merge la Targu Mures, cei doi rinichi la Cluj, ficatul la Bucuresti
, iar corneea si tesuturile la Bucuresti.
Potrivit Agerpres, dr. Victor Zota a declarat ca este vorba de cel mai important donator de organe din acest an, date fiind recoltarile multiple. Femeia in cauza este cel de al 14-lea pacient din 2009 declarat in moarte cerebrala.

Cu ce mai populam Capitala? Rate mandarin, rate caroline, pauni arlechini si lebede negre

Administratia Lacuri, Parcuri si Agrement Bucuresti (ALPAB) intentioneaza sa cheltuiasca 481.970 lei fara TVA, adica 140.000 de euro, pentru a popula lacurile Herastrau, Cismigiu si Bordei cu pasari exotice, potrivit unui anunt de participare postat pe site-ul guvernamental de licitatii publice. Printre pasarile care vor fi cumparate se numara rate mandarin, rate caroline, pauni albi, pauni arlechini, lebede negre, gaste califar albe si rosii.
Potrivit NewsIn, in Herastrau ar urma sa fie aduse 19 lebede si pauni, 12 gaste, 25 rate, pentru parcul Bordei vor fi cumparate 24 de perechi de lebede si pauni, 10 perechi de gaste si 20 de perechi de rate, iar in Cismigiu vor putea fi admirate noua perechi de pauni, 12 perechi lebede, 19 perechi rate, 15 perechi gaste. Contractul prevede ca ofertele vor fi depuse pe 12 iunie, la ora 10:00, iar deschiderea ofertelor va avea loc in aceesi zi, la ora 12:00. O alta prevedere este aceea ca firma care va furniza pasarile va trebui sa le ingrijeasca pana la sfarsitul anului.
In plus
, firma castigatoare va fi obligata sa nu aduca pasari exotice din Delta Dunarii. De accea, pasarile trebuie sa aiba un inel de picior care sa contina elemente de identificare (codul exemplarului, anul de nastere, codul de identificare a tarii de origine, codul de identificare al crescatorului). Anul nasterii este foarte important, conform cerintelor ALPAB. Astfel, exemplarele trebuie sa aiba un an, un an si jumatate. O alta cerinta este ca pasarile sa aiba un penaj lucios si sanatos, precum si o greutate corespunzatoare varstei.
Firma care va furniza animalele exotice trebuie sa depuna o garantie de participare de 48.000 lei si o garantie de buna
executie de 5% din valoarea contractului. Conform motivatiei ALPAB, popularea cu pasari exotice este necesera deoarece lacurile fac parte din trei parcuri importante ale Capitalei - "zone de recreere si odihna si o posibilitate de petrece cat mai placut timpul liber". In documentele
de licitatie ale ALPAB se precizeaza ca, de-a lungul timpului
, pe lacurile din Bucuresti
au mai existat pasari exotice care iarna erau puse in adaposturi de sticla pentru a fi protejate, dar si pentru a putea fi vazute de vizitatori si iarna. Din cauza lipsei de fonduri, aceste adaposturi au fost desfiintate.

Bodyguardul Bataiosu vrea sa se ia la «tranta» cu Basescu

Independentul Marian Bataiosu si-a lansat la sfarsitul saptamanii trecute, la Casa
de Cultura a Studentilor, sala 8, etaj 1, candidatura la Presedintia Romaniei. Spre deosebire de celelalte lansari la presedintie care au avut loc pana in prezent, evenimentul a fost lipsit de fast, dar si de prea multi participanti, la manifestare participand in jur de 20 de persoane. Bataiosu pune absenta sustinatorilor nu pe lipsa de interes, ci pe seama ploii din seara respectiva si a salii mici in care a avut loc festivitatea.

Sub deviza “Eu sunt Bataiosu, un luptator”, Marian Bataiosu s-a lansat, sambata seara, in cursa pentru Palatul Cotroceni. Dupa cum marturiseste, decizia de a candida a luat-o in urma cu o luna, motivele care au stat la baza acestei hotarari fiind acelea ca “Romania are nevoie de un presedinte altfel”. Dupa anunturile facute de Mircea Geoana, Crin Antonescu, Nati Meir si Principele Radu, Marian Bataiosu a tras concluzia ca “niciunul din cei care si-au anuntat intrarea in cursa prezidentiala nu pare a fi dispus sa lupte cu adevarat cu un sistem ai caror emanati sunt, ale caror structuri le-au consolidat si pe care le vor perpetua”. Asa ca, fara o structura de partid care sa-l sustina, fara sa fie sigur ca poate strange cele 200.000 de semnaturi necesare sustinerii candidaturii, Marian Bataiosu nu a stat prea mult timp
pe ganduri si a decis sa se ia la tranta cu “emanatii”. El si-a schitat si un program in care arata ce ar face daca ar ajunge la Cotroceni. Printre punctele inserate se numara promisiuni comune cu ale altor candidati, precum reducerea birocratiei, confiscarea averilor nejustificate, stimularea productiei industriale si a exporturilor si masuri inedite – modificarea imnului national, elaborarea si adoptarea unei Constitutii Crestine (care sa reglementeze regimul prezidential de guvernamant), organizarea celui de-al optulea Sinod Ecumenic care vizeaza unitatea Crestinismului dinaintea Marii Schisme sau constituirea unui Sfat al Inteleptilor care sa fie consultat de fiecare data cand natiunea romana se confrunta cu probleme grave, cum e actuala criza economica. In paralel cu actiunile legate de depunerea candidaturii sale la functia suprema in stat, Bataiosu lucreaza la constituirea unui partid de dreapta pe care s-a gandit sa-l numeasca “Partidul National Crestin” si isi promoveaza ideile politice pe un blog. Marian Bataiosu ne-a spus ca are 42 de ani, este de profesie inginer mecanic si ca a mai lucrat si in alte domenii. El spune ca a facut diferite munci, de la grafician la bodyguard. Lansarea de sambata l-a cam dezamagit, dar a avut si o bucurie - intalnirea cu oameni carora chiar le pasa. “Ce va fi de acum inainte, nu stiu, dar doar de unul singur nu poti duce un razboi...”, marturiseste virtualul candidat la presedintie. De-a lungul anilor, in cursa pentru Palatul Cotroceni, alaturi de politicieni consacrati au fost multe figuri pitoresti precum Ion I. Bratianu-Cartof, Lucian Orasel sau Gratiela Iordache.

Razboi moldo-transnistrean pentru un "racket"din Bender

n octombrie 2008, reporterii ZIUA solicitau Directiei Institutiilor Penitenciare din Republica Moldova (DIP), facilitarea unui interviu cu Pavel Galinski, un basarabean in varsta de aproape 50 de ani, aflat intemnitat la Cricova, dupa un proces cu avocati din oficiu si probe incerte. Din informatiile ZIUA, Galinski fusese inchis in septembrie 2000, dupa ce fusese pus sub acuzare, printre altele, ca ar fi fost implicat in executia de tip "racket" a unor "grei" din Transnistria: un ofiter al fortelor de securitate, un comandant din politia judiciara de la Tiraspol si doi lideri interlopi transnistreni, impuscati in strada.
La vremea aceea, Departa­mentul Institutiilor Penitenciare de la Chisinau prezentase reporterilor ZIUA o declaratie de refuz semnata de Galinski, dar este lesne de inteles ca astfel de declaratii pot fi smulse simplu
, prin diverse "metode" si "presiuni"ale politiei. Imediat dupa demersurile ZIUA, detinutul Galinski a fost mutat in graba, de la penitenciarul 15 Cricova la unul dintre Penitenciarele de la Bender, o zona volatila de pe demarcatia cu republica-fantoma Transnistria, al carei control il doreste si regimul despotic Smirnov, care conduce auto-proclamata republica. Surse locale din Bender au declarat pentru ZIUA ca in ultimele 24 de ore, activitatea din zona a gardistilor transnistreni s-a intensificat si ca mai multe uni­tati de militieni, completate cu ofiteri din fortele de securitate transnistrene MGB au inceput blocarea zonei, intentionandu-se preluarea prin forta a Peniten­ciarelor 8 si 12 din Bender, controlate de Ministerul Justitiei de la Chisinau. "Daca transnistrenii doresc ocuparea penitenciarelor, e clar ca doresc si capturarea unor detinuti, cetateni ai Republicii Moldova, pentru razbunare", a declarat pentru ZIUA o sursa locala, sub conditia anonima­tului. Altfel spus, intr-o asemenea even­­­tualitate, securitatea lui Pa­vel Galinski si a altor basarabeni considerati "inamici"la Tiraspol, devine doar o figura de stil
. Baroul "Avocatii publici"de la Chisinau, prin presedintele Igor Ciobanu, ne-a confirmat ca dosa­rul lui Galinschi face obiectul unei plangeri la CEDO si ca acest caz urmeaza a fi reexaminat de Justitia de la Chisinau.
Scenarii
de preluare
Situate in plina zona de joncti­une militara intre Basarabia si Transnistria, spatiile concen­tra­tionare de la Bender (8 si 12) sunt lipsite frecvent, pe peri­oade lungi, de curent electric si apa, iar vizitele reprezentantilor societatii civile sunt restrictionate brutal, atat de gardistii transnistreni cat si de autoritatile regimului de la Chisinau. Organizatia non-guvernamentala Comitetul Helsinki a denuntat in mai multe randuri conditiile inumane in care traiesc detinutii de acolo, acuzand deopotriva regimurile de la Tiras­pol si Chisinau, de agravarea situ­atiei. Informatii recente acrediteaza ideea ca fortele trans­nistrene pregatesc preluarea prin forta a penitenciarelor dupa blocarea lor totala, in zona fiind observate o mobilizare neobisnuita a unor unitati de militieni, cazaci si ofiteri din serviciile
speciale "MGB"ale transnistrenilor. Un martor a declarat pentru ZIUA ca agitatia gardistilor transnistreni nu este intamplatoare: "Transnis­trenii blocheaza peste tot fiindca au curaj: gardienii moldoveni, in marea lor majoritate, sunt plecati de 2 zile la cantona­mentele lor si a mai ramas la inchisori doar un numarul minim de angajati
. Separatistii stiau acest lucru, cineva ii informase!", ne-a declarat o sursa locala. Altfel spus, nepasarea criminala a regimului comunist de la Chisi­nau lasa in voia soartei cateva sute de detinuti si gardieni din Bender, la discretia oricarei invazii a fortelor transnistrene. Dealtfel, ipoteza unui scenariu pre-stabilit, planuit la Tiraspol, dar si o complicitate "prin impru­denta"a Chisinaului, nu lipsesc din speculatiile vehiculate la Bender.

Ministrul comunicaţiilor, executat silit

Din cauza datoriilor Gabriel Sandu îşi va vedea imobilele din Sinaia scoase la vânzare.

Un teren şi o clădire aflată în construcţie, pe care o firmă
a ministrului comunicaţiilor le deţine în Sinaia, vor fi scoase la vânzare pentru a plăti o datorie de 87.700 lei. Este vorba despre un debit avut la o societate de proiectări din Buşteni cu care firma
demnitarului PDL, Maximus Grup, a fost în relaţii contractuale în anii 2007 şi 2008.

Executarea silită a Maximus Grup, pe care Sandu o patronează integral, vine după ce societatea a refuzat să pună în aplicare o sentinţă, definitivă şi irevocabilă, dată
de Judecătoria Sinaia la sfârşitul lunii ianuarie anul acesta.

Elena Udrea distruge plaja de la Sulina, unica in Europa

Consiliul Judetean Tulcea a aprobat studiul si proiectul privind “amenajarea” plajei din Sulina, investitia, în valoare de peste 15 milioane de lei, urmând sa fie derulata pe o perioada de doi ani. Pe singura plaja salbatica din Europa, edilii judeteni permit repetarea scenariului Vama Veche, distrusa de hoteluri si discoteci de manele.

Purtatorul de cuvânt al Consiliului Judetean Tulcea, Paula Giurea, a declarat pentru NewsIn ca investitia a obtinut acordul de mediu de la Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD), institutie partenera în cadrul proiectului. “Plaja nu va suferi modificari esentiale în ceea ce priveste structura. Se vor amenaja cabine de dus
, un punct sanitar, un punct salvamar, alei pietonale si carosabile, spatii pentru închiriat echipamente
de plaja. Nu vom folosi beton, ci doar materiale de constructie specifice Deltei Dunarii: stuf si olane”, a precizat Paula Giurea. Din pacate, asa a inceput si distrugerea plajei din Vama Veche, care n-a mai putut fi oprita. Decizia Administratiei Rezervatiei este de neinteles, la prima vedere, mai ales ca impactul asupra biodiversitatii nu se rezuma doar la plaja. Zecile de turisti atrasi de amenajarile de la Sulina vor afecta mediul in zona si pe traseul strabatut pana la destinatie. Proiectul de transformare a singurei regiuni salbatice de plaja din Europa in statiune este mai vechi de 5 ani, dar a fost blocat de ecologisti. Mai mult, Administratia Rezervatiei a facut plangere penala impotriva primarului, care pe atunci era la PSD. Intre timp, primarul Sulinei este inregimentat de catre PD-L, iar devastarea Deltei a capatat culoare politica. Astfel, banii au fost alocati de Ministerul Turismului, controlat de PD-L, prin Agentia Nationala de Turism, care ii va dirija spre Consiliul Judetean, condus de asemenea de catre un pedelist. Primaria, care va incasa bani din taxe si de la hotelieri, este, cum aminteam, afiliata aceluiasi partid. “Reconstructia plajei va incepe in iunie si o vom finaliza anul viitor. Estimam ca la Sulina, pentru un sejur în Delta si la mare, ne vor vizita, începând cu 2010, peste 1.000 de turisti pe zi”, a mai spus Giurea. Primarul orasului Sulina, Aurel Dimitriu, se arata rezervat în ceea ce priveste costul
real al investitiei. “Cele mai costisitoare sunt bransamentele la apa si curent electric. Nu cred ca se vor cheltui 150 de miliarde de lei vechi doar pentru niste constructii din lemn si stuf. Poate ca se doreste în final a se face cazinouri, hoteluri, discoteci. Eu nu stiu ce se face si mai ales daca se vor finaliza lucrarile în doi ani de zile”, a incercat primarul Aurel Dimitriu sa se delimiteze de proiect, desi va fi unul dintre beneficiari. Plaja de la Sulina este recunoscuta ca fiind unica in Europa, in special prin calitatea nisipului, foarte fin. Impactul exploatarii turistice intensive asupra echilibrului ecologic este semnificativ

BGS tinta interlopilor

Agentii firmei
de paza au primit si primesc numeroase amenintari cu moartea, dupa scandalul de la Mall Plaza * Exista probe bine "pastrate", potrivit carora membrii gruparilor interlope sunt cunoscuti de autoritati

Agresiunea bestiala impo­triva agentului BGS Marian Rosu scoate la iveala noi elemente legate de culisele scandalului de la mall-ul Plaza Romania, unde a avut loc o ciocnire intre agenti ai amintitei firme de paza aflati in obiectiv si membri ai asa-numitei grupari Preda.
Multe amanunte exis­tente la vremea respec­tiva au ramas necunoscute publicului, iar urmarile incep sa se vada, din paca­te, la modul foarte dramatic. Totodata, intam­plator sau nu, apar pe parcurs disfunc­tionalitati si neconcordante aparent inexplicabile, chiar in cadrul unor institutii impor­tante de interes public.
Dovada pe www.ziua.ro
Actiuni de tipul celei a agresorilor lui Marian Rosu, din noaptea de 26/27 mai 2009, erau previzibile, inca inainte sa se petreaca incidentul din 21 februarie. O serie de surse afirma ca Eugen Preda l-a contactat telefonic pe Bogdan Oprea, directorul BGS, incepand cu cativa ani in urma, in mod repetat. Preda ar fi cerut ajutor pentru monitorizare
de la firma lui Oprea, intrucat el avea oameni care asigurau paza unor obiective, dar nu avea si autorizatie de a interveni in cazuri deosebite. A fost refuzat in mod constant, pana cand rugamintile s-au transformat in amenintari si provocari. In plus, aceleasi surse ne-au dezvaluit ca membrii grupului Preda ar fi facut presiuni asupra unor patroni din mall-ul Plaza, spre a le fi acceptata pre­zenta in zona. Pe acest fond, starea tensionata s-a accentuat, ea fiind de altfel cunoscuta de politie, care monitoriza activi­tatea oamenilor lui Preda. Astfel se explica si foarte scurta declaratie a lui Mihai Pitulescu, seful Ser­viciului de Investigatii din cadrul Politiei Capitalei (DGPMB), potrivit caruia era asteptata o provocare importanta a celor din gruparea Preda, acestia fiind urmariti pentru perceperea de taxe de protectie si recuperari de datorii, in special din zona unor cazinouri din Sectorul 6. Mai mult decat atat, inca inainte ca BGS sa preia obiectivul Mall Plaza Romania, un important personaj din politie ar fi cerut o intalnire "preventiva", in trei, cu firma de paza si cu capii gruparii interlope. Intalnirea nu a avut loc, dar invitatia dovedeste ca se cunosteau miscarile in zona respectiva ale indivizilor cu preocupari neorto­doxe. Cu atat mai mult, cu cat o serie de imagini filmate - inainte de 21 februarie! - in zona Mall Plaza arata clar scenariul provocarilor agentilor BGS de catre personaje cunoscute ca activand in sfera interlopa.
A fost sau n-a fost?
Dupa 21 februarie, amenintarile impotriva agentilor BGS nu au mai fost voalate. Mai multi dintre acestia au primit apeluri telefonice scurte, cu numar ascuns, prin care erau amenintati cu moartea, ei si uneori si familiile lor. Unuia dintre oamenii lui Oprea i-au fost taiate toate cauciucurile de la masina, iar totul a culminat cu bataia cumplita incasata de Marian Rosu. Din pacate, sesizarile catre autoritati au fost doar verbale. Aceasta, pana miercuri, cand BGS Divizia de Securitate a depus o plangere inregistrata cu nr. 1043/27.05.2009, la Parchetul
de pe langa Tribunalul Bucuresti
si cu nr. 884/27.05.2009, la Serviciul Management Orga­nizatoric si Comunicare Publica din DGPMB. Cu toate acestea, in mod bizar, purtatorul de cuvant al Politiei Capitalei, Christian Ciocan, ne-a declarat joi, 28 mai, ca "nu s-a depus nicio plangere, nu exista asa ceva inregistrat la noi". Acelasi Chr. Ciocan afirma ca agresarea agentului Rosu nu are nicio treaba cu firma BGS si ca, pe de alta parte, victima nu a avut decat cateva oase de la o mana fracturate, iar plagi injunghiate la picioare nu exista, deci e falsa ideea folosirii unei arme albe. In realitate, analizele de la Spitalul "Bagdasar-Arseni" au dat un diagnostic incomparabil mai grav: traumatism cranio-cerebral prin lovire cu corp dur, traumatisme membre superioare si membre inferioare prin lovire cu corp dur, fractura cominutiva os spart palma stanga, sapte plagi injunghiate, regiunea tibiala. Rosu a fost operat, dar necesita si alte interventii chirurgicale. Dupa primirea amenintarilor, el isi trimisese familia in afara Bucurestiului.
Indicii sub anonimat
La fel de ciudat este faptul ca, in urma primei asistente medicale primite de Marian Rosu la Spitalul Municipal, in fisa intocmita acolo nu se pomeneste nimic despre plagile injunghiate, iar neinternarea sa a insemnat riscul de a-si pierde o mana si i-a pus in pericol chiar viata. Pe de alta parte, exista informatii primite de la un politist aflat in zona atacului - semnalate Politiei Capitalei si Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti - ca agresorii au folosit un autoturism BMW X5 de culoare neagra, cu numar de Teleorman, si ca intre ei s-ar fi aflat fratii Eugen si Adrian Preda, precum si un individ cunoscut dupa porecla "Neamtu'". In plus, un element care poate cantari greu in procesul scandalului Mall Plaza este amintitul film dinaintea incidentului din 21 februarie, inca nefacut public, din care reiese clar ca oamenii lui Preda i-au provocat in mod repetat pe agentii BGS, dupa un scenariu tipic. ZIUA vi-l ofera in exclusivitate.

Demnitarii lui Popoviciu

facerea Popoviciu-Baneasa, anchetata de DNA si soldata cu retinerea a doi sefi de servicii secrete, nu ar fi fost posibila fara implicarea, de la bun inceput, a unor inalti functionari ai statului. Este vorba despre cei care si-au dat acordul pentru schimbarea destinatiei terenului agricol din nordul Capitalei pe care, ulterior, Puiu Popoviciu a ridicat cartierul de lux. Potrivit unor surse judiciare, ministrii Agriculturii Ilie Sarbu si Petre Daea vor fi chemati la audieri de procurorii anticoruptie deoarece au avizat, fara respectarea legii, scoaterea din circuitul agricol a unor parcele din Ferma Experimentala Baneasa, aflata atunci in folosinta Universitatii de Agronomie. Alaturi de cei doi demnitari, vor trebui sa mai dea explicatii anchetatorilor si Alexandru Radocea, care a semnat avizul respectiv in calitate de presedinte al Oficiului National de Cadastru, si Ciprian Pahontu, fost sef al Directiei de Management Fond Forestier, Funciar si Cinegetic. Acesta din urma ar fi trimis in 2007 la DNA un document care ar fi continut date false despre statutul si circuitul juridic al terenului Fermei Baneasa. Miliardarul Puiu Popoviciu – care in acest dosar
este acuzat de complicitate la abuz in serviciu si dare de mita – a fost suspectat de-a lungul vremii ca-si datoreaza succesul in afaceri relatiilor la nivel inalt pe care le are. Popoviciu este ginerele temutului nomenclaturist ceausist Ion Dinca, zis si "Te-Leaga", care a murit in 2007. Coincidenta sau nu, anchetarea penala a lui Puiu Popoviciu a demarat abia dupa moartea socrului, cu toate ca proiectul Baneasa incepuse cu mult mai devreme.

Dosarul penal "Puiu Popoviciu-Baneasa" este inca departe de a fi lamurit toate implicatiile la nivel inalt ale acestei afaceri controversate. Anchetatorii trebuie sa desluseasca si care au fost mecanismele prin care au avut loc schimbarea destinatiei unui teren agricol folosit pentru cercetare de catre studentii Universitatii de Agronomie si construirea pe acesta a unui cartier rezidential de lux. Acest lucru nu ar fi fost posibil fara ajutorul, poate chiar complicitatea unor inalti demnitari. Potrivit unor surse judiciare, procurorii ii vor audia pe Ilie Sarbu, fostul si actualul ministru PSD al Agriculturii, precum si pe Petre Daea, fost ministru PSD. Cei doi ar fi avizat scoaterea din circuitul agricol a unor parcele de teren ale Fermei Experimentale Baneasa – domeniu public al statului, destinat cercetarii agricole – pentru ca Universitatea de stiinte Agronomice si Medicina Veterinara (USAMVB), in asociere cu o firma privata controlata de omul de afaceri Gabriel (Puiu) Popoviciu, sa poata construi cartierul rezidential. Alaturi de ministrul Sarbu a semnat avizul si Alexandru Radocea, ca presedinte al Oficiului National de Cadastru, motiv pentru care si el va fi audiat de procurori.


Pe langa cei trei, anchetatorii il vor invita la DNA si pe Ciprian Pahontu, fost director general al Directiei Generale de Management Fond Forestier, Funciar si Cinegetic, deoarece acesta ar fi trimis in anul 2007 la Directia Nationala Anticoruptie "un punct de vedere" care i-ar fi favorizat pe inculpati, document ce ar contine date false despre statutul si circuitul juridic ale terenului Fermei Baneasa, sustin surse judiciare. Reamintim ca, in acest dosar, Puiu Popoviciu este acuzat de complicitate la abuz in serviciu si dare de mita, in timp ce fostul rector al Universitatii de Agronomie Niculae Ioan Alecu este acuzat de abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave. In plus
, fosti doi sefi din cadrul serviciilor secrete ale Ministerului Administratiei si Internelor sunt acuzati de favorizarea infractorilor, deoarece ar fi intervenit la DNA pentru inchiderea dosarului penal.

Livezi pentru practica studentilor de la Agronomie
Terenul Fermei Experimentale Baneasa, pe care Puiu Popoviciu a orchestrat inaltarea unui cartier rezidential, era in administrarea Ministerului Educatiei si Cercetarii si in folosinta Universitatii de stiinte Agronomice si Medicina Veterinara Bucuresti (USAMVB). Studentii agronomisti faceau practica si cercetare stiintifica in livezile Fermei Experimentale Baneasa, situata in nordul Capitalei, zona ravnita de dezvoltatorii imobiliari. Legea interzice scoaterea din circuitul agricol si instrainarea unor terenuri cu destinatii speciale (in acest caz, cercetare stiintifica), terenuri care, pe deasupra, apartin domeniului public al statului. Numai hotararile guvernamentale speciale pot schimba statutul juridic al unor astfel de terenuri. "Miscarea" terenului din zona sa de destinatie speciala era interzisa inclusiv de Legea invatamantului nr. 84/1995, care stipuleaza ca bunurile imobiliare aferente procesului instructiv-educativ nu pot fi transferate decat cu aprobarea Guvernului, la propunerea ministrului Invataman-tului, fara plata si numai in interes public. Procurorii anticoruptie ar avea nevoie de explicatiile ministrilor Sarbu si Daea tocmai pentru a individualiza contributia fiecarui demnitar sau functionar al statului la schimbarea destinatiei terenului Fermei Baneasa.

Ce nu au facut ministrii Sarbu si Daea
Cei doi demnitari (care au condus Ministerul Agriculturii, pe rand, intre 2001 si 2004) nu au verificat, inainte de a aviza scoaterea lui din circuitul agricol, daca terenul Fermei Baneasa a fost transferat din domeniul public prin hotarare guvernamentala speciala, asa cum prevad mai multe texte de lege. Cei doi ministri au invocat drept motive
de avizare faptul ca USAMVB este proprietarul terenului, iar administratia locala a emis certificatele de urbanism.
Surse judiciare spun ca, in privinta lui Sarbu, suspiciunea ar porni si de la faptul ca, pe data de 7 iulie 2003, a avizat scoaterea din circuitul agricol a suprafetei maxime pe care o putea aviza, si anume 99,9 hectare. Incepand cu 100 de hectare era (si este) necesara emiterea unei hotarari de guvern. Mai mult, potrivit Legii 290/2002, ministerul coordonat de Sarbu avea obligatia de a urmari si controla modul de administrare a terenurilor agricole printre care se afla si "Ferma Baneasa, in suprafata de 226,61 ha" (anexa 5, pozitia 1).


In privinta lui Daea, suspiciunea porneste de la faptul ca el ar fi avizat scoaterea unei parcele de 32,5 din Ferma Baneasa in ultima sa zi de lucru ca ministru al Agriculturii, adica pe data de 23 decembrie 2004. La o simpla adunare se observa totusi ca nu a fost scoasa din circuitul agricol intreaga suprafata de 226,61 hectare a Fermei Baneasa, ci doar circa 130 de ha, desi terenul este ocupat deja de un cartier rezidential. Pentru restul de teren ocupat de constructii vor da declaratii alti faptuitori – functionari de la primarii si cadastru – care vor fi audiati de procurori in calitate de faptuitori.


Dupa tunul imobiliar, Agronomia a primit alte terenuri de la Guvern
Concomitent cu demersurile scoaterii din circuitul agricol al Fermei Experimentale Baneasa pentru afacerile imobiliare coordonate de Puiu Popoviciu, USAMVB a fost inzestrata din nou cu alte terenuri – "statiuni didactice" –, printr-o serie de hotarari guvernamentale, devenite texte de lege. Prin hotararea de guvern semnata de fostul premier Adrian Nastase si de fostul ministru al Agriculturii Petre Daea pe data de 30 noiembrie 2004, USAMVB a primit Ferma Viticola Pietroasele – Buzau, in suprafata de 512, 29 ha, Ferma Istrita – Buzau, in suprafata de 292,92 ha, si Ferma Stoenesti – Prahova, in suprafata de 460,14 ha. Ultimul text de lege pentru inzestrarea USAMVB este din martie 2009, cand institutia de invatamant superior a primit ca zestre o ferma de cercetare agricola din Tulcea in suprafata de 985,55 hectare si una pomicola la Voinesti – Dambovita –, in suprafata de 172,25 hectare. Toate aceste terenuri apartin domeniului public, dar surse din USAMVB spun ca se trag deja sforile atat pentru a se obtine titluri de proprietate si pe aceste terenuri, cat mai ales pentru a fi scoase din circuitul agricol, cu destinatia "investitii imobiliare-turism".

Universitatea de Agronomie, improprietarita de Regele Mihai
In iulie 1929, prin Decretul-Lege nr. 2746, Regele Mihai a improprietarit Academia de Inalte Studii Agronomice Bucuresti (actuala USAMVB) cu mai multe bunuri, printre care si Ferma Experimentala Baneasa. La Articolul 25, aliniatul 2 al decretului regal era inserata o interdictie clara, care prevedea ca bunurile primite nu se vor putea instraina "nici in total, nici in parte, oricare destinatie ar fi". Prin acelasi act juridic, Agronomia avea obligatia sa prezinte la sfarsitul fiecarui an "dari de seama asupra gestiunii", iar Ministerul Agriculturii si Domeniilor "sa exercite controlul asupra gestiunii". Ulterior, legea a suferit modificari, dar destinatia terenului a ramas aceeasi: cercetare-dezvoltare in domeniul agronomiei, de care era responsabil Ministerul Agriculturii. In 1948, Ferma Experimentala Baneasa a trecut din nou in proprietatea statului.


Dupa 1991, USAMVB a solicitat retrocedarea fermei. Pentru a putea fi retrocedat, terenul trebuia sa fie trecut in domeniul privat al statului prin hotarare de guvern. Ca terenul a ramas domeniu public o demonstreaza continutul legilor ulterioare, precum Legea nr.213/1998 sau Hota-rarile Guvernamentale 517 si 776, din 1999. Cu toate acestea, terenul a fost intabulat in anul 2000 de judecatorul Gheorghe Cuzuc (invinuit in dosar) ca proprietate privata a USAMVB, desi la acea data nu fusese emis un titlu de proprietate. Dupa intabulare, a urmat sarabanda unor inginerii funciare relatate pe larg de presa, in urma carora terenul Fermei Baneasa a ajuns ca aport in natura in firma "Baneasa Investments" (con-trolata de Puiu Popoviciu).

Gigi Becali a facut primele sesizari penale
Ancheta penala s-a declansat in 2001, in principal in urma sesizarii lui Gigi Becali, care a vrut sa se asocieze cu USAMVB. Dosarul a fost inchis la Parchetul General din lipsa de probe si redeschis de DNA in 2007, tot in urma unei plangeri a lui Gigi Becali. Ancheta penala a DNA parea ca va avea acelasi destin ca cea a Parchetului General (mai ales ca punctul de vedere semnat de Pahontu, director la Ministerul Agriculturii, indica respectarea legislatiei), numai ca o sincopa produsa in interiorul
serviciilor secrete (razboiul istoric dintre SRI-DGIPI–SIE) a produs minunea: un politist judiciarist de la DNA s-a autodenuntat. El a spus superiorilor sai (procurori DNA) ca doi fosti colegi de politie, respectiv Cornel serban si Petru Pitcovici, ajunsi sefi in serviciile speciale ale Internelor, au incercat sa-l mituiasca pentru a inchide dosarul in care era anchetat Popoviciu. Din interceptarile telefonice, procurorii au reusit sa clarifice ingineriile funciare ale tandemului Popoviciu-Alecu. In paralel, din acte procurorii au aflat ca terenul a fost subevaluat, asa ca USAMVB s-a ales doar cu 49% din actiuni. Pana in prezent, USAMVB nu a incasat beneficii in afara sumei anuale de 500.000 de dolari. Valoarea Cartierului Rezidential Baneasa depaseste 3 miliarde euro, spun specialistii. Procurorii au evaluat pagubele statului la peste 336 milioane de euro.


Puiu Popoviciu, anchetat la un an dupa moartea socrului "Te-Leaga"
» Magnatul Gabriel Aurel (Puiu) Popoviciu este unul dintre cei doi gineri ai temutului nomenclaturist Ion Dinca, zis "Te-Leaga", fost sef al Sectiei militare a CC al PCR cu grad de general obtinut inca din anii ‘60. Dinca "Te-Leaga" coordona si controla Internele, Securitatea Statului, Justitia si Procuratura. Cei care greseau erau arestati, de aici porecla "Te-Leaga". In plus, Dinca era si consilierul de incredere al lui Nicolae Ceausescu pana in decembrie 1989. Reputatia de temut a lui Dinca a functionat si dupa 1990, chiar si atunci cand generalul era in inchisoare pentru crimele comise in decembrie 1989. Desi a fost condamnat la inchisoare pe viata, Dinca a scapat dupa cinci ani. A murit in ianuarie 2007.


Coincidenta sau nu, anchetarea penala a lui Puiu Popoviciu a demarat abia dupa moartea lui Dinca, iar incatusarea acestuia, dupa doi ani. Poate ca un alt factor care a diminuat "teama de Dinca «Te-Leaga»" a fost si faptul ca multi dintre apropiatii acestuia, diseminati prin sistemele judiciar, militar si al serviciilor secrete, au fost pensionati.

» Al doilea ginere al lui Dinca, Nicolae Badea, a devenit dupa 1989 prosper om de afaceri, actionar principal la echipa de fotbal Dinamo. Ambele fete ale lui Dinca erau profesoare de araba la scoala Securitatii de la Baneasa, cu grad de capitan, specializate in contraspionajul ce viza spatiul Orientului Mijlociu. Legenda spune ca Dinca "Te-leaga" ar mai fi avut un copil de suflet, pe care l-ar fi plantat in SUA inainte de 1989 ca ofiter acoperit si pe care il alimenta cu banii CIE (centrala externa a Securitatii).

» Un fost ofiter acoperit al Securitatii, in prezent un specialist recunoscut in economie si finante
, a declarat pentru Romania libera ca, la inceputul anului 1990, dupa incetarea ecourilor focurilor de arma si a arestarilor, multe odrasle ale demnitarilor comunisti au plecat din Romania in tari occidentale, la rezidentii Securitatii, unde au gasit gazduire si bani si unde si-au deschis firme pentru a se putea apoi intoarce repede in tara ca investitori strategici. In tarile-gazda, unii dintre ei ar fi fost ajutati sa-si deschida firme si chiar sa obtina cetatenie de "cartitele" locale ale Securitatii, care ar fi fost santajate cu deconspirarea. Altii au avut informatii de livrat despre agentii KGB si teroristii arabi, in schimbul ajutorului primit.

» "In 1990, Popoviciu impreuna cu sotia sa, ofiter de Securitate, au plecat in SUA, unde au facut firme si avere. Dupa un an, Popoviciu si-a deschis afaceri si in Romania, a inceput sa achizitioneze active ale statului si asa a ajuns in scurt timp in topul celor mai bogati romani. Toti cei care au avut suficiente «PCR»-uri («Pile-Cunostinte-Relatii») in functii guvernamentale cheie au reusit sa se imbogateasca rapid dupa 1989", sustine consultantul nostru, fost ofiter de Securitate.

Ivan Turbinca Ivanoff "s-a inecat"in Dambovita

izita facuta joi la bise­rica, cu o zi inainte de a prezen­ta Consiliului Jude­tean Dam­bovita raportul cu privire la ilegalitatile sem­nalate de ZIUA, nu i-a folo­sit lui Ivan Vasile Iva­noff, secretarul judetului. In loc sa manifeste cainta fata de greselile facute, Ivan "Tur­binca" Ivanoff s-a compor­tat precum o mimoza atacata pe nedrept. Atitudinea nu i-a ajutat insa deloc. A iesit la iveala faptul ca greselile facute de el, care le-au permis "termitelor de asfalt"sa se infrupte cu milioane de euro din banii
publici, nu tin numai de "catastrofa", ci si de diletan­tismul de care a dat dovada, in mod repetat, secretarul judetului. Adica tocmai cel platit, din bani publici, sa garanteze, prin semnatura sa, legalitatea hotararilor Consiliului Judetean.


Florin Popescu, actualul presedinte al Consiliului Judetean, a intarit in sedinta tinuta vineri, la Mija, faptul ca se delimiteaza de afirmatiile din dreptul la replica trimis la redactia ziarului ZIUA de secretarul judetului Dam­bovita, deoarece Ivan Ivanoff nu a instiintat si nici nu a obtinut aprobarea Consiliului pentru demersul sau. El a anuntat totodata ca va lua o decizie in ce priveste oportunitatea sanctionarii lui Ivanoff, dupa ce se va finaliza ancheta interna pe care a ordonat-o.
Zece ani de "confuzie"

Juristul-catastrofa al judetului nu a recunoscut insa, nici cu aceasta ocazie, faptul ca a produs
grave aberatii juridice. Dupa ce ZIUA i-a desfiintat lui Ivanoff argumentele legale
prin care "demonstra"ca a fost legal sa aprobe pentru CJ Dambovita, ca acesta sa fie unic actionar in SC Lucrari, Drumuri si Poduri SA (LDP), desi nu este persoana juridica, Ivan cel Groaznic a continuat sa produca enormitati tocmai in materia in care sustine ca este doctor - legile Romaniei. Desi nu si-a mai negat greseala, nici nu si-a recunoscut-o, sustinand, in fata consilierilor judeteni, ca hotararile aprobate de el au prezumtia de legalitate, deoarece nu au fost atacate in instanta de contencios si nu au fost sesi­zate nici de prefect, nici de Regis­trul Comertului. Altfel spus, "daca nimeni nu a vazut ca sunt catastrofa, inseamna ca am fost competent"! In lipsa evidenta de justificari legale, Ivanoff a repetat delatiunea ca "aceasta greseala s-a facut in toata tara", ca scuza pentru propriile aberatii, motivate, sustine el, prin confuzia creata de legiuitor. Intr-adevar, daca-i acordam prezumtia de nevinovatie (ce-aveti dom'le cu omul, daca n-a stiut?), suntem "siliti"sa admitem ca prevederea legala (art.5 din OUG 30/1997) pe care s-a bazat Ivan Ivanoff atunci cand a aprobat legalitatea participarii ca actionar a Consiliului Judetean era abrogata de "numai" 90 de zile! "A fost o perioada de confuzie", a declarat Ivanoff in fata consilierilor judeteni! Curat confuzie, coane Ivane! Tot in confuzie te-ai aflat si peste patru ani, in 2002, cand ai aprobat "Parcul Industrial Moreni"SA - unic actionar Consiliul Judetean? Dar in iunie 2008, cand s-a infiintat Parcul Industrial Priboiu, tot cu CJ Dambovita unic actionar?

Legile scoase din turbinca

Reamintim ca scenariul prin care s-a pus la cale imbogatirea "termitelor de asfalt"cu milioane de euro a fost pus la cale de "lotrii"bugetului public, in a doua jumatate a anului 2007, si a avut drept scop eludarea legii licitatiilor publice (OUG 34/2006) in cazul asfaltarii soselelor din judetul Dambovita. Consi­liul Judetean nu o putea ocoli sub niciun chip, deoarece legea il obliga ca orice lucrare acceptabila pentru "clientii"favoriti sa treaca prin emotiile unei licitatii deschise. Astfel se face ca lucrarile au fost concesionate prin atribuire directa catre SC LDP SA (unic actionar Consiliul Judetean), care a dat mai departe lucrarile de asfaltare, fara licitatie, "termi­telor de asfalt". ZIUA a demon­strat deja ca LDP SA a incalcat legea, deoarece era obligata, la randul ei, sa organizeze licitatii. Ivan Turbinca Ivanoff nu ne-a putut contrazice, el sustinand doar legalitatea contractului prin care Consiliul Judetean a atribuit direct gestiunea lucrarilor de asfaltare catre LDP SA.


Aici, el este contrazis insa de Marin Antonescu, vicepre­se­dintele Consiliului Judetean Dambovita. Acesta i-a atras atentia, vineri, lui Ivanoff, in fata consilierilor judeteni, ca si in cazul respectiv a cam pus-o de mamaliga. Antonescu a demonstrat ca atribuirea directa a lucrarilor de asfaltare a fost ilegala, deoarece aceasta nu se putea face, potrivit legii, decat catre operatori licentiati de utilitati publice, iar LDP nu avea nicio licenta in acest sens, asa cum prevede articolul 31 din Legea 51/2006. "Problema noastra este ca SC LDP SA nu are calitatea
de operator, presta­tor de servicii de utilitate publica. Acestia sunt definiti in lege, in articolul 33, alineatul 1, ca fiind cei care isi desfasoara acti­vi­tatea pe baza licentei eliberate in conditiile art. 38, de autoritatile de reglementare competente. Nu exista aceste licente! Apoi, in conformitate cu aceeasi lege, serviciile de utilitate publica sunt acelea care au urmatoarele particularitati: sunt prestate pe baza principiului <>si recuperarea costurilor de exploatare ori de investitii se face prin preturi
, tarife sau taxe speciale - nici aici nu este cazul SC LDP. Prin urmare, nein­deplinind aceste particula­ritati, licentierea si principiile enuntate in lege, lui SC LDP nu i se puteau incredinta, prin concesi­une, aceste lucrari de utilitati publice", a declarat viceprese­dintele Consiliului. Antonescu a mai adaugat ca "macar din acest punct de vedere (n.r. Ivanoff) merita o parte din atacul la care a fost supus".

Mustruluit de Antonescu
Tot vicepresedintele CJ Dam­bovita a mai semnalat o alta aberatie a juristului-catastrofa. Antonescu a aratat ca in textul hotararii 77/2007, semnata de Ivanoff (prin care s-a aprobat ca gestiunea lucrarilor de asfaltare sa fie incredintata direct, fara licitatie, catre SC LDP Dambovita), Ivan cel Groaznic... de superficial a mentionat, ca temei legal, tocmai Legea licitatiilor (OUG 34/2006)! "Tocmai atunci cand vrei sa ocolesti prevederile Ordo­nantei de Urgenta 34, nu poti sa citezi texte din ordonanta insasi", l-a dojenit Antonescu pe doctorul in drept Ivan Ivanoff!

Tragand linie dupa cele aratate mai sus, niciun om de bun-simt nu mai poate spune altceva, decat ca gravele erori ale lui Ivan Ivanoff, secretarul-catas­trofa al judetului Dambovita, nu pot avea la baza decat crasa incom­petenta sau, mai rau, reaua-vointa.

Mafia permiselor, vie-sanatoasa. Trei scoli de soferi, «absolvite» cu buletinul unui mort

Un tanar decedat in februarie 2009 “a absolvit” doua luni mai tarziu trei scoli de soferi din Bucuresti
. In aprilie 2009, pe numele sau au fost intocmite trei dosare la cheie cu care se poate obtine permisul auto. Mai mult, medicii specialisti ai clinicii Medlife certifica in acele documente faptul ca “elevul este apt pentru conducerea autovehiculelor din categoria B”. Aran-jamentul a fost facut prin intermediul unor instruc-tori auto, in doar 24 de ore, pe baza unei copii a cartii de identitate.

• Fiecare dosar a costat aproximativ 200-300 de euro si este perfect valabil. Cu acesta, persoana decedata s-ar putea prezenta si maine in fata comisiei de evaluare
din cadrul Directiei Regim Permise, desi nu a facut nici o zi de conducere auto sau de legislatie rutiera. Intermediarii care au aranjat actele
ne-au sugerat ca pot urgenta sustinerea exame-nului auto
si chiar pot pune o vorba buna la politie pentru a nu avea probleme la proba din traseu. Evident, tot pentru o suma de bani aproa-pe egala cu prima transa.

• Ziarul “Gardianul” dema-reaza astazi o campanie impotriva unui fenomen care a luat o amploare fara precedent: obtinerea per-misului de conducere peste noapte. Pe langa politistii care inchid ochii la examenul auto, din aceasta retea fac parte si unele scoli de soferi, care dau dosare pentru cursanti la “fara frecventa”. Cazul prezentat astazi este doar un exemplu de cum se poate fenta legislatia in vigoare, de catre indivizi care habar nu au sa conduca un autoturism sau sa deo-sebeasca un indicator de altul.

Persoana pe al carei nume sunt facute simultan cele trei dosare de absolvire a scolii de soferi este un tanar de doar 19 ani, din Oltenita, decedat pe 15 februarie 2009. Din respect pentru acesta, nu-i vom divulga numele complet si ii vom spune Gabriel Daniel. Cazul sau nu a fost ales intamplator, Gabriel Daniel fiind omorat intr-un oribil accident de circulatie, poate chiar de catre un individ facut sofer peste noapte. Cu o simpla copie dupa cartea de identitate a celui decedat, mai multi instructori auto, colaboratori sau chiar angajati ai unor scoli de soferi, s-au oferit sa-l faca pe acesta absolvent. Desigur, pentru acest “deranj”, intermediarii au solicitat sume de bani cuprinse intre 500 si 900 de lei noi. In urma discutiilor avute cu instructorii, fiecare dintre acestia ne-a dat asigurari ca dosarul pe care il vom primi va fi complet, adica va avea stampila unei scoli de soferi, a unui profesor de legislatie si a unui medic
ce va atesta ca persoana din buletin este apta sa primeasca permisul auto. In mod normal, tot acest procedeu, ce presupune lectii de condus si de legislatie, plus examinari repetate, dureaza in mod legal aproximativ 6 saptamani, insa intermediarii s-au oferit sa rezolve treaba in 24 de ore.

Dosar complet, in doar 24 de ore

Misiunea la care s-au angajat intermediarii parea una imposibila si totusi fiecare dintre instructori ne-a dat asigurari ca persoana a carei copie de buletin le-am lasat-o este ca si absolvent de scoala de soferi. Nici unul dintre ei nu a intrebat daca omul nostru s-a urcat vreodata la volan sau daca are idee de legislatie rutiera. Unul dintre intermediari s-a interesat insa daca avem pile si la politie, pentru a aranja mai repede data examenului sau pentru a cumpara bunavointa politistului examinator de la traseu. In caz ca ne-ar interesa, omul s-a aratat dispus si pentru un astfel de aranjament, insa pentru o suma mult mai mare. Dupa doar o zi de la intalnire, am primit trei dosare la cheie. Conform scriptelor, tanarul Gabriel Daniel, decedat in februarie 2009, a absolvit scolile de soferi SC Auto Intact SRL, SC Hera Victor 2002 SRL si SC Auto Intact Invest SRL, in intervalul februarie-aprilie 2009! Pe certificatul de absolvire gasim si parafa clinicii Medlife din Calea Grivitei, unde un medic specialist certifica faptul ca decedatul “este apt pentru conducerea autovehiculelor din categoria B”.

«Spovedania» unui patron de scoala

Cu dosarele perfect valabile facute pe numele unui decedat, am incercat sa contactam scolile cu pricina. Doua dintre ele l-au luat pe “nu” in brate, incercand sa ne convinga ca cineva le-a falsificat stampila. Patronul de la scoala Autointact, Mihai Petre, a acceptat sa se intalneasca cu noi, insa in prezenta avocatului firmei. Impreuna cu acesta, patronul ne-a povestit cat de simplu este sa faci scoala de soferi la “fara frecventa” si ne-a dat de inteles ca acesta nu este un lucru prea grav fata de cate se intampla in Romania. Pe site-ul ziarului „Gardianul“ gasiti doua inregistrari, facute cu camera ascunsa, in care patronul scolii si avocatul acestuia stau de vorba cu reporterul nostru. In prima dintre ele se explica rolul important pe care il are instructorul auto in elaborarea unui dosar la “fara frecventa”, iar in cealalta, seful scolii de soferi sustine cu nonsalanta ca altele sunt faptele care ar trebui incriminate, nu astfel de aranjamente. Credem insa ca familia tanarului decedat in tragicul accident rutier, la fel ca si in alte mii de cazuri, nu este de acord cu astfel de opinii. „Gardianul“ va continua campania de demascare a modului inconstient in care zeci de romani ajung peste noapte conducatori auto.

Ministerul Sănătăţii confirmă alte două cazuri de infectare cu noul virus gripal

Ministerul Sănătăţii confirmă două cazuri noi de infectare cu noul virus gripal H1N1. Este vorba despre o femeie de 28 de ani şi mama acesteia de 56 de ani. Cele două cazuri nu au legătură cu cele anterioare. Femeile sunt internate la Institutul de boli
infecţioase "Matei Balş", unde s-a început administrarea
terepiei cu antivirale, iar starea lor este bună.

Tânăra de 28 de ani a sosit de la New York, pe 29 mai, şi mama acesteia a luat virusul de la fiică, prin transmitere secundară.

Cele două noi cazuri au fost confirmate de Institutul Cantacuzino.

Medicii au început investigaţiile epidemiologice pentru stabilirea contacţilor celor două paciente.

Virusul A (H1N1) a mai fost identificat la alte trei persoane din Bucureşti. Este vorba de o femeie de 30 de ani care s-a întors pe 23 mai de la New York, de tatăl acesteia şi de unul dintre copiii femeii. Toţi trei sunt internaţi la Institutul Matei Balş, în stare bună.
În ultimele 24 de ore, la nivel european, au fost confirmate 32 de cazuri noi de gripă A/H1N1, totalul ajungând la 557. Cele 32 de cazuri noi au fost înregistrate astfel: primul caz în Cipru, 2 cazuri în Belgia, 15 în Marea Britanie, 5 in Germania, 6 în Franţa şi câte un caz în Finlanda, Suedia şi Irlanda.

Un avion cu 228 de persoane la bord a dispărut de pe ecranele radarelor în Brazilia

n avion Airbus al Air France cu 228 de persoane la bord a dispărut de pe ecranele radarelor în Brazilia, a anunţat o sursă aeroportuară. Avionul asigura legătura Rio de Janeiro-Paris şi a dispărut de pe ecranele-radar luni la 06.00 GMT (09.00, ora României), în zona de coastă a Braziliei. Ipoteza "cea mai probabilă" este că avionul Air France "a fost lovit de fulger", potrivit lui François Brousse, director de comunicare al companiei franceze.

"Exista o zonă de turbulenţe tropicale puternice. Aparatele de acest gen sunt concepute să facă faţă acestor cirsumstanţe, dar probabil că a existat o acumulare de factori", declarase mai devreme ministrul francez al ecologiei şi energiei
Jean-Louis Borloo.

Avionul A330 ar fi trebuit să aterizeze la 11.10 (12.10, ora României) pe aeroportul parizian Roissy şi are la bord 216 pasageri şi 12 membri ai echipajului.

Air France a anunţat într-un comunicat că la ora 02H14 GMT, a fost trimis automat un mesaj, care anunţa o pană de circuit electric. Potrivit unui ministru francez, avionul a rămas fără combustibil.

Un purtător de cuvânt al autorităţilor aeronautice braziliene a declarat că aparatul nu a fost reperat de radarele din Isla da Sol, din largul coastei braziliene din Atlantic. "Atunci când avioanele traversează Atlanticul, iniţiază contacte radio pentru a-şi semnala poziţia. Ultimul contact cu acest avion a avut loc la ora 1.00 GMT (4.00, ora României). Un altul era programat la ora 2.00 GMT (5.00, ora României)", a declarat purtătorul de cuvânt.

O celulă de criză a fost deschisă pe aeroport, o operaţiune de căutare şi salvare întreprinsă aviaţia braziliană este în curs de desfăşurare în zona insulei braziliene Fernando de Noronh.

Celula ar urma să se ocupe de rudele celor aflaţi la bord şi să furnizeze informaţii despre zborul care a dispărut de ecranele radar în cursul nopţii, deasupra Oceanului Atlantic. În cursul dimineţii, la aeroportul internaţional Tom Jobim de la Rio de Janeiro nu se deplasaseră rude sau apropiaţi ale pasagerilor cursei Air France, iar la reprezentanţa companiei
de pe aeroport nu se afla nimeni.

Air France a confirmat că nu are veşti despre zborul Rio-Paris, iar o sursă aeroportuară spune că "nu mai există nicio şansă".

Agenţia italiană ANSA a spus că la bordul avionului se aflau cinci italieni, dar informaţia nu a fost confirmată oficial.

Au fost deschise două linii de urgenţă pentru familii. Numărul 00.33.1.57.02.10.55 este accesibil şi din străinătate.